ORKEST

Op deze pagina vindt u informatie betreft de geschiedenis, het doel, de dirigent, het repertoire en eventuele vacatures van het Haags Symfonie Orkest Euterpe.

GESCHIEDENIS EN DOEL

Het Haags Symfonie Orkest Euterpe is een van de oudste amateur symfonieorkesten in Den Haag. Vanaf januari 1999 gaan muziekvereniging Euterpe (1891) en het Haags Arbeiders Symfonie Orkest (1928) samen verder als Haags Symfonie Orkest Euterpe.

Ons doel is om twee keer per jaar een concert te geven en daar in een gezellige, muzikale sfeer naar toe te werken. Het lukt ons vaak om een goed en muzikaal resultaat te laten horen, waarin vooral het plezier van het samen spelen doorklinkt. In klein verband spelen diverse leden met elkaar kamermuziek. Zij geven regelmatig uitvoeringen in zorgcentra in Den Haag.

REPERTOIRE

We spelen voornamelijk klassiek en romantisch symfonisch repertoire. Maar regelmatig wijken we hier van af door samen te werken in projecten, met bijvoorbeeld een koor of een ander orkest.

Bij elk concert streven we er naar om een jonge aankomende solist aan te trekken om met ons te soleren en zich zodoende aan het Haagse publiek te presenteren.

DIRIGENT

Ghassan Alaboud is vanaf 1 januari 2023 de dirigent van HSO Euterpe. Zijn energie, muzikale kennis en aandacht voor alle partijen geven ons orkest een nieuwe boost. We werken in een fijne combinatie van muzikaliteit, precisie en plezier aan een hogere kwaliteit van de uitvoeringen.

Ghassan Alaboud is pianist, orkest- en koordirigent uit Montreal, Canada. Hij is geboren in 1980 en hij begon op 5-jarige leeftijd met pianospelen.

Hij is afgestudeerd aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel met een dubbele master in orkest- en koordirectie. Aan het conservatorium van Montreal behaalde hij zijn kunstenaarsdiploma orkestdirectie en aan de McGill University / Schulich School of Music in Montreal volgde hij anderhalf jaar een speciale studentenopleiding orkestdirectie.

Hij studeerde bij enkele gerenommeerde dirigenten, zoals Jurma Panula, Jean Sebastien Bereau, Raffi Armenian en Alexis Hauser.

Ghassan Alaboud zet zich actief in voor de cultuur van amateurorkesten in Nederland. Naast het Haagse Symfonie Orkest Euterpe is hij muzikaal leider van het Arnhems Symfonie Orkest NOVA, het Symfonieorkest Best en van Apollo te Wissenkerk.

In Brussel werkte Ghassan als huisdirigent bij het St. Francesco-koor en het Musica kamerorkest en koor. Hij was ook regelmatig gastdirigent van het symfonieorkest en het symfonisch koor van het Brussels conservatorium. In Montreal was hij van 2015-2016 dirigent in residentie van het Montreal Chamber Orchestra I MUSICI en van 2010-2011 muzikaal leider en chef-dirigent van McGill Savoy in Montreal. Bovendien was hij actief op zoek naar nieuwe samenwerkingen. In dit kader richtte hij het Harmonia Montreal Orchestra en het St.Helene-koor op.

Ghassan Alaboud werd uitgenodigd voor verschillende internationale concoursen en was een van de drie finalisten voor de Sir Ernest MacMillan Conducting Competition die in 2010 in Toronto werd gehouden.

Als veelgevraagd gastdirigent trad Ghassan op met de Deutsche-Syrische Philharmoniker, het Syrian Expat Philharmonic Orchestra, Cantabile koor en orkest, het Sacred Heart Philharmonic Orchestra en koor, Orchestre Philharmonique de Musiciens de Montreal McGill, het Beethoven Orchestra, het Brussels Philharmonic Orchestra, L’orchestre de l’Universit√© Libre de Bruxelles en La Chapelle Musicale de Tournai, om een aantal te noemen.

VACATURES

We zijn op zoek naar bassisten. Wie wil dit vaste plekje?

Violisten en hoornisten zijn ook van harte welkom.

Meedoen kan ook per project (12 weken).